Lettergrootte: Kleiner Origineel Groter

Presentatie Joop Blom.

In de Verenigingsraad van 14 november j.l. heeft de heer Joop Blom, voorzitter van de Commissie Zorg, Welzijn en Wonen van de NVOG/KNVG een presentatie gegeven over ontwikkelingen in de zorg. Zo kwamen onder meer de gevolgen van het Regeerakkoord aan de orde. Drie wetten, die de zorg regelen in Nederland te weten Zorgverzekeringswet,  Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Wet Langdurige Zorg met hun werkingsgebied, werden belicht. Tot slot gaf Joop zijn vooruitblik op zorg in de toekomst. Zijn er vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze presentatie, reageer dan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk hier  de presentatie van de heer Blom.

 

Blaas het verzorgingstehuis nieuw leven in.

De woongemeenschap voor ouderen, ook wel verzorgingshuis genoemd, is op haar retour. De norm is zelfstandig blijven wonen tot het echt niet meer kan. Lees hier het volledige artikel over dit actuele onderwerp.

 

Geen plek in verpleeghuis

Als thuis wonen door bv dementie niet meer gaat, moet een verpleeghuis de zorg overnemen. Maar er zijn soms extreem lange wachttijden. Een interessant uit artikel uit de consumentengids september 2017.

 

 

Gezond en gelukkig oud worden

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil zich oud voelen. De vraag is dan ook: hoe blijf je zo lang mogelijk vitaal, scherp en sociuaal actief? Om ouderen daar handvatten voor te bieden, heeft Leyden Academy on Vitality and Ageing actuele wetenschappelijke kennis gekoppeld aan praktische tips en adviezen. Lees hier alles over dit interessante onderwerp. 

 

Publicaties

'Handel in aandacht

Een recente publicatie uit de Volkskrant.

- 'Iemand inhuren om piano te spelen voor je oudere moeder?'

- 'Betaalde aandacht voor je ouders wordt steeds gewoner', merkt het bedrijf

'Vertroetel je ouders'

Lees hier een interessant artikel uit de Volkskrant over Zorg en Welzijn.

Zie ook www.vertroeteljeouders.nl , misschien bestaat er ook wel een initiatief in uw directe omgeving.

 

Recent verschenen boeken 

Knipsel

Graag willen wij u wijzen op een vijftal boeken over

Zorg en Welzijn. Lees hier een beschrijving per boek.

 

Auteur: Ruud Dirkse, Caro Petit

Uitgever: Kosmos Uitgevers

Nederlands -  216 pagina's  -    Kosmos Uitgevers   -  sep

tember 2015 

Samenvatting:

Had ik het maar geweten is al jaren het bestverkochte boek over dementie in de Benelux. Alleen al in Nederland hebben zo'n 300.000 mensen dementie; in België ca. 150.000. Ruim 70 procent daarvan woont gewoon thuis. De cliënt zelf heeft slechts beperkt ziekte-inzicht. Daarom is het van groot belang dat familie, vrienden en verzorgenden dit inzicht wél krijgen en hiernaar kunnen handelen. Had ik het maar geweten staat boordevol praktische tips voor familie en verzorgenden - of het nu gaat om praktische hulp, medische kwesties, hulpmiddelen of financiële kwesties. De persoonlijke ervaringsverhalen maken het boek uniek en de vele kaders en illustraties vergroten de toegankelijkheid. Gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten.

Recensie(s)

De institutionele zorg voor dementerenden verschraalt; familie en mantelzorgers worden steeds belangrijker. In dit praktische handboek vinden zij honderd tips die hen helpen in de omgang met dementerenden. Ruim een derde van de tips heeft betrekking op de bejegening en hoe om te gaan met gedragsveranderingen. Verder gaan de auteurs – directeur van een zorginnovatiebureau en activiteitenbegeleider – in op mogelijke aanpassingen in de leefomgeving (onder andere de dementia-app, sensoren, dwaalbeveiliging, rookmelders, geautomatiseerde pillendoos), activiteiten (onder andere: blijf samen boodschappen doen, sporten, uitstapjes, spelenderwijs bewegen) en hoe de mantelzorger zijn/haar grenzen kan bewaken (onder meer hulptroepen, lotgenotencontact, respijtzorg, tilhulpmiddelen, professionele thuiszorg). Fraai vormgegeven praktisch handboek met vele foto's en voorbeelden waar veel mantelzorgers en professionals die omgaan met dementerenden veel aan kunnen hebben. Bevat een register van alle tips, literatuurlijst, begrippenlijst, lijst met websites, lijst van relevante organisaties.

Drs. M.H. Langelaan

 

Vragen over de ziektekostenverzekering

Logo-ZilverenKruis-Achmea

Heeft u ook vragen over uw zorgverzekering?

Een zorgverzekering kiezen die bij u past is niet altijd even eenvoudig.

Er verandert veel en u heeft steeds meer te kiezen. Is een basisverzekering voldoende?

En is het verstandig om een aanvullende verzekering te kiezen?

Op de 50 meestgestelde vragen geeft ZilverenKruis Achmea een antwoord.

U kunt ook zelf uw vraag stellen.