Lettergrootte: Kleiner Origineel Groter

Dekkingsgraad

 

De dekkingsgraad is de graadmeter van de financiĆ«le gezondheid van het fonds. Het geeft de verhouding weer tussen het vermogen van PME en het bedrag dat nodig is voor alle pensioenuitkeringen nu en in de toekomst. Elke maand melden wij hoe wij er financieel voorstaan. De dekkingsgraad bepaalt of wij pensioen kunnen verhogen of moeten verlagen.

In 2020 hoeft PME de pensioenen niet te verlagen.

 

Dekkingsgraden januari 2020

De actuele dekkingsgraad komt eind januari uit op 96,2%. Dat is 2,5% lager dan de maand ervoor. De verlaging kwam voornamelijk door de rentedaling van de afgelopen maand. De rente daalde van 0,75% naar 0,52%. Door de rentedaling zijn de verplichtingen in waarde gestegen wat een negatief effect heeft gehad op de dekkingsgraad.

De beleidsdekkingsgraad komt eind januari uit op 96,7%. Dit is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden. Dat is 0,2% lager dan de maand ervoor.

 

De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden. De beleidsdekkingsgraad laat dus zien hoe het pensioenfonds er over een langere periode financieel voor staat. Aan het einde van het jaar bepaalt de hoogte van de beleidsdekkingsgraad of we jouw pensioen kunnen verhogen of moeten verlagen. Is de beleidsdekkingsgraad eind 2019 lager dan 100%? Dan is in het pensioenakkoord opgenomen dat we de pensioenen moeten verlagen.

 

 

Jaarverslag 2016 en jaarverslag MVB online

Heb je het jaarverslag 2016 en het jaarverslag maatschappelijk verantwoord beleggen al gelezen? Daar vind je alles over:

  • onze financiĆ«le positie en het herstel daarvan;
  • onze acties tegen BTW op uitvoeringskosten;
  • ons MVB-beleid.

Bekijk het jaarverslag 2016 PME en het MVB-jaarverslag op onze website.

 

 

PME jaarverslag 2015

Lees het volledige PME jaarverslag over het jaar 2015.