Lettergrootte: Kleiner Origineel Groter

Blog PME bestuurders

Wekelijks verzorgen PME bestuurders een persoonlijke blog over actuele onderwerpen, die u hier kunt lezen.

  

Pensioen Actueel   oktober 2017

Gedurende het eerste halfjaar van 2017 hebben wij gezien dat de financiële positie van het PME fonds zich sterk heeft verbeterd. En gelukkig heeft het  herstel zich ook in het derde kwartaal verder doorgezet. Zo steeg In de eerste negen maanden van 2017 de actuele dekkingsgraad van 96,2 naar 101,6. En dat resultaat zit duidelijk weer boven de 100!   Als gevolg hiervan is ook de belangrijke Beleidsdekkingsgraad aanzienlijk gestegen. En wel van 91,8 eind 2016 naar 98,4 eind september. Een aanzienlijke verbetering.                               

Indien de actuele dekkingsgraad gedurende het laatste kwartaal van 2017 minstens op het niveau uitkomt van eind september, dan is te verwachten dat ook de Beleidsdekkingsgraad eind 2017 iets boven de 100 zal uitkomen. Een mooi vooruitzicht, maar we mogen daarbij niet vergeten dat deze dekkingsgraad eind 2019 op of boven de 104,3 zal moeten eindigen. Dus hebben wij nog ruim twee jaar te gaan om het huidige verschil te dichten en zodoende een mogelijke pensioenverlaging te voorkomen.

 

Pensioenontwikkeling.

Inmiddels is de kabinetsformatie afgesloten en staat een nieuwe regeringsploeg in de startblokken om de gepresenteerde plannen uit te voeren. Het kabinet wil het pensioenstelsel vernieuwen (lees: aanpassen aan de huidige arbeidsmarkt met de eisen die door de deelnemers zijn gesteld). Het is aan te nemen, zelfs waarschijnlijk, dat in het nieuwe systeem iedere deelnemer een eigen persoonlijke pensioenrekening krijgt, waarbij de verplichte deelname zal worden behouden en de risico’s collectief worden gedeeld. Bovendien wordt de z.g.n. doorsneepremie-problematiek aangepakt. Mogelijk zelfs afgeschaft. Alle deelnemers blijven dan wel evenveel pensioenpremie betalen, maar jongere werknemers krijgen een hogere pensioenopbouw. De overheid zal bereid (moeten) zijn om gedurende enkele  jaren extra geld (enkele tientallen miljarden) in het nieuwe pensioenstelsel te stoppen.          

                                    

De nieuwe regering heeft de sociale partners nog tot begin 2018 de tijd gegeven om het alsnog met elkaar eens te worden over het nieuwe stelsel. Maar zover is het nog niet, met name de eis van de vakbonden dat niemand er in het nieuwe stelsel op achteruit mag gaan, is hierin belangrijk. Voorop staat dat het nieuwe pensioenstelsel eerlijk en rechtvaardig dient te zijn.                                                                                                  

De vraag dient zich daarbij aan wie uiteindelijk de rekening gaat betalen? Hopelijk toch niet bij gepensioneerden? Want nu al wordt verwacht dat de koopkracht van gepensioneerden de komende jaren niet veel zal verbeteren. Om de belangen van gepensioneerden effectief te kunnen behartigen, dringen beide koepelorganisaties van gepensioneerden, NVOG en KNVG, er bij de regeringspartijen en het nieuwe kabinet op aan om zowel de vertegenwoordigers van de gepensioneerden als ook de jongerenorganisaties nauw bij de uitwerking en overgang naar een nieuw pensioenstelsel te betrekken.

 

U ziet het. Er zal nog heel wat werk moeten worden verricht om de geplande invoering van een nieuw stelsel in 2020 te kunnen realiseren. Belangenbehartiging door en voor gepensioneerden is meer dan ooit noodzakelijk. Niet voor niets is het de NVOG die stelt: Belangenbehartiging is een serieus spel dat veel inzicht, vaardigheid, kennis van zaken en inzet vergt. Er moet echt geknokt worden voor alle rechten.

 

Daarom ook deze oproep: Het is belangrijk dat de VGM via de koepelorganisatie NVOG in Den Haag gehoord wordt. Mede daarom moeten wij onze vereniging verder versterken. Ieder VGM lid kan daaraan bijdragen, door binnen de kennissenkring mensen ervan te overtuigen lid van de VGM te worden. Onze vereniging telt ruim 4200 leden. Het zou fantastisch zijn indien wij eind 2017 boven de 5000 leden zouden zitten. Informatiemateriaal over dit onderwerp is te verkrijgen c.q. op te vragen bij Henk van Ettekoven (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bij de Ledenadministrateur Bennie Stroot (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Maar u kunt ook contact opnemen met de secretaris: Frans Kuijt ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).                                                                                                        

Wij hopen dat U het grote belang van de Vereniging Gepensioneerden Metaal (VGM) inziet en ons blijft steunen.

 

 

Reeds eerder verschenen

Pensioen Actueel 2017-jul.

Pensioen Actueel 2017-apr.

Pensioen Actueel 2017-feb.

Pensioen Actueel 2016-dec.

Pensioen Actueel 2016-nov.

Pensioen Actueel 2016-sep.

Pensioen Actueel 2016-jul.

Pensioen Actueel 2016-jun.

Pensioen Actueel 2016-mrt.

Pensioen Actueel 2016-jan.