Lettergrootte: Kleiner Origineel Groter

De weg naar lage prijzen 

 

'De weg naar lage prijzen' is een serie artikelen over uitgaven van gepensioneerden.

Waaraan geven ze hun geld uit en waarop kunnen ze besparen?

Onderstaande artikelen zijn hierover reeds verschenen.

01. Als je de weg niet weet, betaal je de hoofdprijs.

02. Waaraan geven gepensioneerden geld uit? 

03. Hoe kan ik op mijn woonkosten besparen? 

04. Hoe kan ik mijn Energie & Lokale lasten verlagen?

05. Welke verzekeringen heb ik beslist nodig en hoe krijg ik een vaste lage prijs?

 

Wake-up call kosten energierekening 2018

 

 

We horen continue dat het goed gaat met de economie. Ook naar verwachting  voor 2018.

Een belangrijke oorzaak de lage rente, o.a. goed voor de huizenmarkt  en het bedrijfsleven.

Helaas gaat dit niet op voor ons aanvullend pensioen. Ook dit jaar weer geen indexatie wegens de te lage dekkingsgraad, maar wel oplopende prijzen door de inflatie (ca. 1,5%) resulterend in een min voor de gepensioneerden. Dan blijft er maar een ding over namelijk zo goedkoop mogelijk aan je spullen komen. Dit geldt ook voor je energierekening. Dus zeker geen overeenkomst voor onbepaalde tijd, want dan betaal je de hoofdprijs.

 

Wat dan wel?            Een energiecontract van een jaar bij de goedkoopste aanbieder.

Dit kan via een energieveiling van o.a. de consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Van deze laatste moet je dan wel lid worden voor € 27,50 / jaar. Een vergelijkbare prijs kan ook worden afgesloten bij de goedkoopste aanbieder op de vergelijkingswebsites  www.gaslicht.comwww.pricewise.nl en www.easyswitch.nl

Regelmatig lopen er Energiecollectief (veiling) bij de consumentenbond en bij de Vereniging Eigen Huis, waarvoor je vrijblijvend kan inschrijven.

Zie ook bij 'Verlaging energie rekening (gas en elektriciteit)' hieronder op deze pagina. Hier staat ook een geactualiseerd kosten overzicht (23-1-2018) van het gemiddeld energieverbruik van een 2 persoonshuishouden (2600 kWh en 1600 m3 gas).

De kosten voor het aandeel gas bedraagt hierbij gemiddeld 75%.

 

Wil je dus verder op energiekosten besparen, doe dit dan vooral op gas. Een vermindering van het gasverbruik levert namelijk 2,5 tot 3 keer zo veel op als op elektriciteit.

De energiekosten worden voor een fors deel  veroorzaakt door energiebelastingen incl. BTW.

De belasting op gas bedraagt ca. 53% en op elektriciteit ca. 26%. De belasting op de totale rekening bedraagt nu ca. 45%.

 

l13 energierekening (bron: website www.gaslicht.com)

Deze zal de komende jaren alleen maar oplopen door o.a. de aangekondigde verlaging van de heffingskorting op energiebelasting.

Volgens berekeningen van Eigen Huis zal de verhoging van de energiekosten door belastingmaatregelen in de periode 2018 tot 2021 oplopen tot € 260.

Om kosten te besparen hou daarom vooral de warmte in huis door isolatiemaatregelen zoals dak-, muur-, vloer- en glas (HR++) isolatie; oftewel verlaag vooral je gasverbruik.

Nog een laatste opmerking over een helaas voorkomende lagere kosten situatie.

Indien je onverhoopt in een alleenstaande situatie komt en overdag veel van huis bent dan is het raadzaam het maandbedrag (voorschot) aan te passen (verlagen) aan het actuele energieverbruik door het lagere gasverbruik voor verwarming en niet te wachten tot de teruggave bij de jaarlijkse eindafrekening.

 

Klik hier voor het geactualiseerde kosten overzicht (23-1-2018) van het gemiddeld energieverbruik van een 2 persoonshuishouden (2600 kWh en 1600 m3 gas).

Klik hier voor het antwoord op de vraag “is overstappen van leverancier lonend?.

 

Verlaging energie rekening (gas en elektriciteit)

Via telefoon en e-mail worden we herhaaldelijk bestookt door energieleveranciers en 'onafhankelijke' energievergelijkers om over te stappen van energieleverancier. Hierbij worden veelal enkele honderden euro's per jaar aan besparingen voorgespiegeld. De VGM heeft onderzocht of u fors kan besparen en wat u hiervoor moet doen?

Gezien onze doelgroep - de gepensioneerden - is uitgegaan van een gemiddeld energieverbruik van een 2 persoonshuishouden. Volgens berekeningen van het NIBUD is dit verbruik op jaarbasis 2600 kWh (elektriciteit) en 1600 m3 (gas). 

Het antwoord op de vraag: Is overstappen van energieleverancier lonend?  leest u hier.

Bovendien is een handig en helder overzicht samengesteld waarin u een vergelijking kunt bekijken tussen verschillende aanbiedingen van energieleveranciers (per 23 januari 2018).

 

NIBUD - meer grip op geld

U vindt hier informatie. tips en hulpmiddelen om meer inzicht in en grip op uw geld te krijgen. Niet alleen handig als u weinig te besteden hebt, maar ook als u een ruimer budget hebt.

 

Wijzer in Geldzaken

Wijzer in geldzaken is de wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken.

 

Mogelijkheden om kosten te beperken

Wij verwijzen u graag naar enkele interessante websites waarop mogelijkheden staan om uw kosten te enigszins beperken, onder andere op het gebied van telefoonkosten, energiekosten en autokosten.

 

Autokosten

Tips om te besparen op autokosten