Lettergrootte: Kleiner Origineel Groter

Terug naar ledenvoordeel index

 

Kosten besparende Adviezen

De weg naar lage prijzen 

 

'De weg naar lage prijzen' is een serie artikelen over uitgaven van gepensioneerden.

Waaraan geven ze hun geld uit en waarop kunnen ze besparen?

Onderstaande artikelen zijn hierover reeds verschenen.

01. Als je de weg niet weet, betaal je de hoofdprijs.

02. Waaraan geven gepensioneerden geld uit? 

03. Hoe kan ik op mijn woonkosten besparen? 

04. Hoe kan ik mijn Energie & Lokale lasten verlagen?

05. Welke verzekeringen heb ik beslist nodig en hoe krijg ik een vaste lage prijs?

1. Alles-in-1 kosten besparen

Kan je op kosten van Alles-in-1 contracten voor TV, radio, internet en vaste telefonie besparen?

vgm alles in een 1 

Onze leeftijdsgenoten zijn opgegroeid met het op de markt verschijnen van tal van diensten die ons dagelijks leven een stuk aangenamer, boeiender en leuker hebben gemaakt.

Eerst was er bijvoorbeeld de telefonie, daarna kwam de mogelijkheid van het internet en tot slot werd ook digitale televisie aan dit rijtje toegevoegd.                             

Veel gezinnen hebben er steeds bewust voor gekozen om deze diensten bij verschillende bedrijven af te sluiten.

Toch wordt het steeds interessanter om even al je diensten onder de loep te nemen en deze te verzamelen in één pakket Op deze manier krijg je niet alleen een interessante prijs, maar wordt ook alles op administratief vlak een flink stuk eenvoudiger.

Echter het afsluiten van een Alles-in-1 pakket doe je beter niet zonder er goed over na te denken. Het aanbod aan dergelijke pakketten is namelijk uitzonderlijk groot.

Ja, en als je het grote aanbod ziet,

  • bij wie moet je dan zijn?,
  • welk pakket moet je dan in jouw specifieke situatie hebben?,
  • wat kost dat dan?
  • en hoe weet ik of ik niet te veel betaal voor wat ik gebruik?. 

Vragen genoeg om eens even goed in te duiken.

De VGM werkgroep NABW heeft dat voor haar leden gedaan en de resultaten hiervan vindt u via deze link en op de website in de kolom Ledenvoordeel onder Actueel.

Hopelijk helpt het je om het juiste Alles-in-1 pakket te kiezen en op de kosten te besparen.

Kan je op kosten van Alles-in-1 contracten voor TV, radio, internet en vaste telefonie besparen? Ja, lees hier hoe?

2 Kosten energierekening

 

Een telkens terugkerende belangrijke kostenpost is de energierekening.
Daarvoor is het niet verstandig om een overeenkomst voor onbepaalde tijd af te sluiten , want dan betaal je de hoofdprijs. Actief besluiten welke overeenkomst u aangaat met een bewust gekozen leverancier kan substantiële besparingen opleveren:

Wat dan wel?            Een energiecontract van een jaar bij de goedkoopste aanbieder.

Dit kan via een energieveiling van o.a. de consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Van deze laatste moet je dan wel lid worden voor € 27,50 / jaar. Een vergelijkbare prijs kan ook worden afgesloten bij de goedkoopste aanbieder op de vergelijkingswebsites  www.gaslicht.comwww.pricewise.nl en www.easyswitch.nl

Regelmatig lopen er Energiecollectief (veiling) bij de consumentenbond en bij de Vereniging Eigen Huis, waarvoor je vrijblijvend kan inschrijven.

Zie ook bij 'Verlaging energie rekening (gas en elektriciteit)' hieronder op deze pagina. Hier staat ook een geactualiseerd kosten overzicht (23-1-2018) van het gemiddeld energieverbruik van een 2 persoonshuishouden (2600 kWh en 1600 m3 gas).

De kosten voor het aandeel gas bedraagt hierbij gemiddeld 75%.

 

Wil je dus verder op energiekosten besparen, doe dit dan vooral op gas. Een vermindering van het gasverbruik levert namelijk 2,5 tot 3 keer zo veel op als op elektriciteit.

De energiekosten worden voor een fors deel  veroorzaakt door energiebelastingen incl. BTW.

De belasting op gas bedraagt ca. 53% en op elektriciteit ca. 26%. De belasting op de totale rekening bedraagt nu ca. 45%.

 

l13 energierekening (bron: website www.gaslicht.com)

Deze zal de komende jaren alleen maar oplopen door o.a. de aangekondigde verlaging van de heffingskorting op energiebelasting.

Volgens berekeningen van Eigen Huis zal de verhoging van de energiekosten door belastingmaatregelen in de periode 2018 tot 2021 oplopen tot € 260.

Om kosten te besparen hou daarom vooral de warmte in huis door isolatiemaatregelen zoals dak-, muur-, vloer- en glas (HR++) isolatie; oftewel verlaag vooral je gasverbruik.

Nog een laatste opmerking over een helaas voorkomende lagere kosten situatie.

Indien je onverhoopt in een alleenstaande situatie komt en overdag veel van huis bent dan is het raadzaam het maandbedrag (voorschot) aan te passen (verlagen) aan het actuele energieverbruik door het lagere gasverbruik voor verwarming en niet te wachten tot de teruggave bij de jaarlijkse eindafrekening.

 

Klik hier voor het geactualiseerde kosten overzicht (23-1-2018) van het gemiddeld energieverbruik van een 2 persoonshuishouden (2600 kWh en 1600 m3 gas).

Klik hier voor het antwoord op de vraag “is overstappen van leverancier lonend?.

 

Verlaging energie rekening (gas en elektriciteit)

Via telefoon en e-mail worden we herhaaldelijk bestookt door energieleveranciers en 'onafhankelijke' energie vergelijking sites om over te stappen van energieleverancier. Hierbij worden veelal enkele honderden euro's per jaar aan besparingen voorgespiegeld. De VGM heeft onderzocht of u fors kan besparen en wat u hiervoor moet doen?

Gezien onze doelgroep - de gepensioneerden - is uitgegaan van een gemiddeld energieverbruik van een 2 persoonshuishouden. Volgens berekeningen van het NIBUD is dit verbruik op jaarbasis 2600 kWh (elektriciteit) en 1600 m3 (gas). 

Het antwoord op de vraag: Is overstappen van energieleverancier lonend?  leest u hier.

Bovendien is een handig en helder overzicht samengesteld waarin u een vergelijking kunt bekijken tussen verschillende aanbiedingen van energieleveranciers (per 23 januari 2018).

 

Terug naar ledenvoordeel index